ΓΚΟΓΚΕΣ

 Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 πιάτο βαθύ αλεύρι σκληρό (για κάθε μερίδα)
  • 1 αυγό (για κάθε κιλό αλεύρι)
  • λίγο ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • νερό χλιαρό όσο πάρει

Πώς το κάνουμε:

  1. Ζυμώνετε όλα τα υλικά πολύ καλά.
  2. Η ζύμη πρέπει να είναι ούτε πολύ σκληρή, αλλά ούτε τόσο μαλακή ώστε να μην πλάθεται εύκολα.
  3. Όσο περισσότερο ζυμώσετε, τόσο πιο αφράτες θα γίνουν οι γκόγκες.
  4. Οταν είναι έτοιμη η ζύμη σας, την χωρίζετε σε μπουκιές όσο μιά γροθιά, αλευρώνετε μια επιφάνεια και πάνω εκεί κάθε μιά την πλάθετε σε σχήμα χοντρού μακαρονιού (όσο το μικρό μας δαχτυλάκι). Στη συνέχεια κόβετε σε μικρά κομματάκια.
  5. Αν θέλετε να τους δώσετε σχήμα, απλά πάρτε τον τρίφτη και πιέστε κάθε μια επάνω εκεί που τρίβουμε το τυρί, θα γίνουν όμορφες.
  6. Αλλο σχέδιο: Οταν έχετε κόψει σε μικρά κομματάκια, τα βαθουλώνετε με τον αντίχειρά σας, να μοιάζουν με κοχυλάκια.
  7. Τις ρίχνετε προσεκτικά σε μπόλικο νερό που κοχλάζει, αλατισμένο όπως εσάς σας αρέσει και ανακατεύετε στην αρχή για να μην κολλήσουν.
  8. Τέλος σουρώνετε τις γκόγκες και τις περιχύνετε με καυτό ελαιόλαδο (εμείς συνηθίζουμε να τις καίμε με φρέσκο βούτυρο ντόπιο).
  9. Σερβίρονται ζεστές, πασπαλισμένες με ξερή μυζήθρα.
  10. Είναι χρονοβόρο, αλλά θα σας αποζημιώσει στο ακέραιο.

Καλή σας όρεξη!

Λίγα μυστικά ακόμα

Ο χρόνος βρασμού είναι θέμα γούστου της κάθε νοικοκυράς (όταν έχουν γίνει, ανεβαίνουν στην επιφάνεια της κατσαρόλας). Ταιριάζουν πολύ με κοκκινιστό κρέας, αλλά και σκέτες με τυρί.