ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (Μετόχι)

Ο Άγιος Δημήτριος είναι αναπτυσσόμενος οικισμός, ανήκει στο Δήμο Επιδαύρου και βρίσκεται στο δρόμο που ενώνει το Ναύπλιο με το Λυγουριό.

Τα τελευταία χρόνια πριν από το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο ,και τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια  ιδρύθηκε ένας νέος οικισμός στους πρόποδες του όρους Αραχναίου, από κατοίκους που μετακινήθηκαν από το ‘’Χέλι’’,και αρχικά  είχε πάρει το όνομα ‘’ΜΕΤΟΧΙ’’. Ολόκληρη η περιοχή του σημερινού Αγίου Δημητρίου ήταν περιουσία του Μοναστηριού του Αγίου Δημητρίου (Καρακαλά) , η οποία αφού πρώτα απαλλοτριώθηκε από το κράτος ,στη συνέχεια δόθηκε σε ακτήμονες για να καλλιεργηθεί . Με πολύ κόπο ,προσωπική εργασία , και δίχως μηχανικά μέσα οι κάτοικοι άρχισαν να εκχερσώνουν το κλήρο τους ,και σιγά  σιγά από τα ρουμάνια άρχισαν να ξεφυτρώνουν εύφορα χωράφια . Για αρκετά χρόνια εργάστηκαν πολύ σκληρά με τις οικογένειες τους και κατάφεραν ολόκληρη τη περιοχή να τη μετατρέψουν  σε μια απέραντη καλλιεργήσιμη έκταση . Μεσολάβησε ο Β΄ παγκόσμιος πόλεμος  όπου η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε  για να ξεκινήσει εντονότερα  μετά το 1945 . Ο ελαιώνας και μια ειδική ποικιλία βερικοκιάς που κυριάρχησε στη περιοχή για πολλές δεκαετίες απέφερε σημαντικό εισόδημα  στους κατοίκους. Επακόλουθο αυτών των δραστηριοτήτων ήταν η ταχεία ανάπτυξη του οικισμού . Πολύ γρήγορα άρχισαν να κτίζονται διώροφα σπίτια  σε όλη την έκταση του οικισμού  που είχε δημιουργηθεί βάσει σχεδίου . Δημιουργήθηκαν επιχειρήσεις  , άνοιξαν καταστήματα  , οι καλλιέργειες αναπτύσσονταν ραγδαία , και οι γεωργικές εκτάσεις μετατράπηκαν σε αρδευτικές με τη διάνοιξη γεωτρήσεων . Όλη η περιοχή πήρε άλλη όψη ,ενώ ο οικισμός μεγάλωσε  , εξωραΐστηκε και έγινε πλέον ανεξάρτητη κοινότητα με την ονομασία ‘’ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ΄΄  .

Οι κάτοικοι με πολύ αγάπη και κόπο κατάφεραν να δαμάσουν και να διαμορφώσουν τον άγριο εκείνο τόπο ,να τον κάνουν σπίτι τους και να αναδείξουν τις φυσικές ομορφίες του.

Οι οικονομικοί πόροι των ανθρώπων του οικισμού προέρχονται από τις αγροτικές ασχολίες, κυρίως από την παραγωγή ελαιόλαδου, αλλα και από την Μελισσοκομία, καθώς το Μετόχι βρίσκετε στην τρίτη θέση παραγωγής Μελίου στην Ελλάδα.

Ο Αγ. Δημήτριος, σύμφωνα με την απογραφή του 2001 έχει 925 κατοίκους, συμπεριλαμβανομένου του οικισμού Γκάτζια με πληθυσμό 61 κατοίκους

Θα πρέπει να αναφερθούμε και στον οικισμό Γκάτζιας, οι οικονομικοί πόροι του οποίου είναι από αγροτικές δραστηριότητες. Στην Γκάτζια έχει πάρα πολύ ωραία θέα αφού μπορεί ο επισκέπτης να δεί απο μακριά τον Αργολικό κάμπο σε ένα μαγευτικό τοπίο που συνθέτουν το πανέμορφο Ναύπλιο, το Παλλαμίδη και το κάστρο του Άργους.